VO-4 – uređaj za sprečavanje niske temp. povratne vode u kotao

699,85 kn

Osnovna funkcija sklopa VO-4 za upravljanje crpkom kotla na kruto gorivo je sprečavanje kondenzacije kotla u prijelazim periodima ugrijavanja i hlađenja kotla.

Kategorija: Oznaka:

Opis

VO-4 uređaj za sprečavanje niske temperature povratne vode u kotao. VO-4 upravlja crpkom kotla na kruto gorivo (zamjena sa Ladomat).
Podizanjem temperature povratnog voda iznad granice rošenja čuvamo kotao od niskotemperaturne korozije, a ako sistemu dodamo i odgovarajući akumulator topline (pufer) imat ćemo vrhunski komfor u grijanju i osigurati dugovječan i pouzdan rad kotla.

Osnovna funkcija sklopa VO-4 za upravljanje crpkom kotla na kruto gorivo je sprečavanje kondenzacije kotla u prijelazim periodima ugrijavanja i hlađenja kotla. Dodatno, sklop ima ugrađenu funkciju zaštite od blokade crpke i to tako da svaka 24 sata crpku uključi na punu snagu u trajanju od pet sekundi.

Karakteristike:

  • osjetnik temperature u gornjoj zoni kotla (polaz)
  • osjetnik temperature u donjoj zoni kotla (povrat)
  • modulacija cirkulacijskom pumpom
  • napajanje 230 V
  • sprečava hidrauličke udare hladne vode
  • štiti kotao od nisko-temperaturne korozije
  • kompaktnih dimenzija

VAŽNO: Sklop može upravljati samo crpkama bez ikakve elektronike. Crpka može imati regulaciju brzine prekidačem koji bira namotaje statora crpke, a u svrhu promjene broja okretaja.

Princip rada: Zaštita kotla je ostvarena na principu postupnog ubrzanja rada crpke od zadane minimalne temperature u kotlu/povratnom vodu (Tpoc) do normalne radne temperature (Tzavr). Kod temperature Tpoc crpka starta sa minimalnim brojem okretaja. Kako bi se crpka sigurno pokrenula, svakih 20 sekundi crpka na jednu sekundu dobije puni napon napajanja. Crpka postupno ubrzava kako temperatura kotla raste i to po posebnom algoritmu. Crpka dosegne punu snagu rada kada temperatura kotla dosegne temperaturu Tzavr. Kod svih temepratura kotla većih od Tzavr crpka radi sa punomsnagom. Kod hlađenja kotla princip je isti, ali u suprotnom smjeru. Crpka se isključi kada temperatura kotla padne ispod Tpoc. Temperature Tpoc i Tzavr namještene su tvornički.

Montaža uređaja VO-4: Sklop se montira na zid priloženim vijcima/tiplama prema priloženoj šabloni. U kućištu uređaja nije potrebno nikakvo spajanje. Sklop se priključuje na crpku grijanja sa spojnim kabelom 3×075 mm² (crna – na priključnicu L; plava – na priključnicu N i žuto-zeleni na priključnicu PE crpke grijanja). Osjetnik je potrebno ugurati u čahuru kotla što dublje je moguće. Na mrežno napajanje (230V/50Hz) sklop se uključuje mrežnim kabelom s utičnicom. Odmah po uključenju sklop je spreman za rad i nikakvo daljnje namještanje nije potrebno. Kad temperatura na mjestu donjeg osjetnika dosegne 40 °C LED na gornjem dijelu kućišta početi će treperiti. Frekvencija treperenja odgovara brzini vrtnje crpke i povećava se sa povećanjem temperature. Kod temperature od 60 °C LED svijetli trajno (crpka radi sa punim brojem okretaja). Gornji osjetnik će zanemariti donji osjetnik samo u slučaju kad temperatura kotla u gornjoj zoni prelazi 85 °C uključit će crpku te spustiti temperaturu u gornjoj zoni kotla za delta T 5°C.

VAŽNO: Da bi uređaj radio ispravno potrebno je namjestiti regulator zraka na minimalnu temperaturu od 80 °C, namještanje ispod preporučene temperature može uzrokovati nepotpuno sagorijevanje (gorenje bez kisika) te otežati održavanje i naštetiti lijevano željeznim člancima kotla.

shema spajanja spremnika i kotla s vo-4

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.